iCagenda - Calendar

Hebt u vragen of uw therapeut voldoende geschoold is in EMDR, of dat uw opleiding voldoende garanties geeft om volwaardig EMDR te kunnen beoefenen? Neem contact op met ons.

Maakt u mee dat uw therapeut EMDR voorstelt en geen lid is van onze vereniging, dan kun u hem of haar reeds volgende tekst geven en uitnodigen om zich volledig te vormen.

Kent u een opleidingscentrum dat EMDR opleidingen geeft die niet door ons erkend zijn, dan kunt u hen reeds volgende tekst geven en uitnodigen om te werken met erkende EMDR trainers.

Geaccrediteerde training in EMDR

Sinds 2010 is EMDR therapie erkend als een psychotherapeutische benadering (Prochaska & Norcross, 2010). In 2011 heeft de Substance Abuse and Mental Health Services Administration (SAMHSA) in Amerika de EMDR psychotherapie erkend als één van de meest evidence-based behandelingen, zowel als de meest effectieve behandelingen voor angst, depressie en PTSS. Sinds 2013 is het geïntegreerd in de aanbevelingen uitgaande van het WGO (Wereldgezondheidsorganisatie), als de aangewezen psychotherapie voor het behandelen van PTSS bij kinderen, adolescenten en volwassenen. Deze erkenning is gebaseerd op de resultaten van behandelingsefficiëntie, gerapporteerd doorheen een 24-tal steekproeven in klinische studies en meerdere meta-analyses. Deze meta-analyses onderlijnen de nood om een rigoureuze behandelingstoepassing van EMDR te behouden, de betrouwbaarheid van het EMDR standaard protocol na te gaan, dus in te schatten of de hulpverlener de behandeling correct toepast om het beste resultaat te verkrijgen.

Deze benadering aanleren houdt een complex uitgebreid vormingsprogramma in en alle internationale verenigingen hebben zich geëngageerd om dit op een homogene en gestructureerde wijze aan te leren, overheen de verschillende landen. Gebaseerd op nieuwe resultaten wordt de methode continu herbekeken en op niveau gebracht, en tevens op een continue wijze geëvalueerd om de hoogste trainingstandaarden te garanderen. Deze richtlijnen worden uitgevaardigd door de Europese EMDR vereniging.

Trainers worden in elk land getraind en geëvalueerd door internationale comités, de enige erkende door de nationale EMDR verenigingen en EMDR Europa om geaccrediteerde training te geven in EMDR therapie. Nationale EMDR verenigingen steunen enkel deze erkende opleidingen, en er is altijd een samenwerking tussen de instellingen die geaccrediteerde trainingen geven en de vereniging van een bepaald land. De professionelen die zo een training volgen en lid worden van de nationale vereniging krijgen geactualiseerde informatie en hebben toegang tot gespecialiseerde workshops.

De hoge efficiëntie en het empirisch steun voor de EMDR therapie heeft geleid tot een heleboel imitaties, die ofwel enkele van de ingrediënten nemen, ze vermengen met andere soorten interventies en het een andere naam geven, ofwel de EMDR training reproduceren zonder de internationale standaarden en kwaliteitscontroles te volgen. Deze trainingen kunnen geen gereguleerd aanleren van de methodologie garanderen en worden niet erkend door de nationale EMDR verenigingen en EMDR Europa. Via deze cursussen kunnen therapeuten geen internationaal erkende certificatie verkrijgen als EMDR practitioner of supervisor en kunnen ze niet participeren aan gespecialiseerde workshops voor EMDR therapie.

In elk Europees land heeft elke nationale EMDR vereniging akkoorden met vele instellingen, professionele organisaties, universiteiten en publieke organisaties waarbij kwaliteitsstandaarden worden gegarandeerd, vandaar het veiligstellen van therapeuten getraind door officiële geaccrediteerde EMDR trainingscursussen, en enkel dit maakt het ons mogelijk om onze patiënten veilig te stellen.

De rol van de nationale verenigingen is niet beperkt tot het opvolgen van de kwaliteit van EMDR trainingen. Hiernaast helpen ze om EMDR te promoten en onderzoek te steunen, deel te nemen aan humanitaire initiatieven en gratis activiteiten te voorzien en continue vorming voor hun leden te voorzien.