EEN SCHOKKENDE OF INGRIJPENDE ERVARING MEEGEMAAKT?

Heb je Een Ervaring Meegemaakt
Die Je Maar Blijft Achtervolgen?

“Na die bewuste dag was niks meer hetzelfde!” – Sofie, Temse

“Ik kan maar niet geloven dat ik drie jaar heb rondgelopen met mijn klachten”, vertelt Sofie (31 jaar) naar haar vijfde EMDR- sessie. “De gesprekken bij mijn vorige therapeut hebben zeker geholpen, maar tijdens en na EMDR valt er telkens een grote blok van mijn schouders.  Ik heb nu geen paniekaanvallen meer. Ik kan opnieuw doorslapen en schrik ook niet langer op als ik de auto dien te nemen om boodschappen te gaan doen. De veranderingen die ik ervaar, zijn groter en sterker dan ik ooit had durven hopen”.

Sofie heeft een auto- ongeval meegemaakt waarbij haar partner levensgevaarlijk gewond geraakte. Als bij wonder liep ze zelf slechts lichte verwondingen op. Toch voelde ze zich sinds die bewuste dag nooit meer dezelfde persoon. Ze ondervond moeilijkheden om te slapen, ervoer voortdurend spanning en durfde niet meer in de wagen te stappen. De problemen werden zo erg dat Sofie zich ziek moest melden op het werk. Thuis leek ze niets anders te kunnen doen dan slapen en huilen.

Sofie heeft, net als een pak andere mensen een traumatische ervaring meegemaakt.

Tijdens zo’n ervaring is het brein tijdelijk niet in staat om de gebeurtenis te plaatsen en te integreren. Als gevolg blijft de herinnering aan de gebeurtenis vastzitten in het lichaam en de gevoelswereld van een persoon. Iemand wéét dan wel dat de nare ervaring voorbij is, maar kan zich er maar niet overzetten.

Naast een auto- ongeval bestaan er nog tal van ervaringen die het leven van iemand ingrijpend kunnen veranderen. Belangrijk is daarbij dat het niet altijd om de meer “bekende” ervaringen dient te gaan zoals een auto-ongeval, een overval, grensoverschrijdend gedrag, … Ook ervaringen die we niet klassiek aan ‘trauma’ linken kunnen desalniettemin dezelfde machteloosheid losmaken. Voorbeelden zijn verlieservaringen, pestpartijen, grote veranderingen, het vernemen van slecht nieuws.

Op deze pagina hebben we alvast enkele ervaringen op een rijtje gezet waarbij het inzetten van EMDR een grote winst kan betekenen:

Voorbeelden van overweldigende ervaringen

EMDR_Belgium_Trauma-ongeval-therapie

Ongeval

Sofie uit ons eerste voorbeeld heeft een verkeersongeval meegemaakt. Na de behandeling kan ze opnieuw terugblikken op deze gebeurtenis zonder overspoeld te worden. Haar klachten verdwijnen. De oplossing werd niet aangereikt door de therapeut. Sofie heeft zelf een eigen integratie gemaakt. Ze omschrijft het als een blok dat van haar schouders valt.

Sofie kan daardoor niet enkel vertellen over deze moeilijke ervaring vanuit een nieuw perspectief, maar ook met een positiever gevoel. Ze is niet vergeten wat er gebeurd is, maar ze beleeft het anders.

EMDR_Belgium_Trauma-overval-inbraak

Overval of Geweld

Mark (39 jaar) baatte enkele jaren geleden een lokale voedingswinkel uit.  Hij werd het slachtoffer van een gewelddadige overval. Mark kreeg enkele klappen en werd zwaargewond afgevoerd naar het ziekenhuis. Na een relatief spoedig herstel, verdwenen zijn fysieke klachten. Hij was echter als de dood om terug te gaan werken, uit angst voor een herhaling van dit scenario. Na EMDR kon Mark opnieuw slapen en het werk hervatten. Hij heeft ervoor gekozen om meer bij zijn gezin te zijn en een nieuwe job te starten als administratief bediende. Hij kan terugdenken aan deze moeilijke periode en rustig zeggen dat hij geluk heeft gehad.

EMDR_Belgium_Trauma-aanranding-therapie

Aanranding

Myriam (42) werd in haar studententijd slachtoffer van een aanranding na een avondje stappen. Sindsdien ontwikkelde ze allerlei angsten.  Ze durfde nog maar erg weinig mensen onder ogen komen en ging ook niet meer uit. Ze wordt ook regelmatig overvallen door gevoelens van schaamte en schuld.

Tijdens EMDR werd deze situatie opnieuw geïntegreerd. Myriam klaart beetje bij beetje op en begint meer dingen te ondernemen. Na enkele maanden zijn de schuldgevoelens helemaal weg. Na het verwerken van een andere ervaring uit het verleden, verdwijnen ook haar schaamtegevoelens. Myriam plant nu actief wat ze wil gaan doen met haar (nieuw en) herwonnen leven.

EMDR_Belgium_Trauma-Operatie

Medische Ingreep & Ziekte

Thomas (16) is onlangs geopereerd aan zijn keel. De ingreep verliep goed, maar bij het ontwaken werd hij wakker met veel bloed en er diende opnieuw een hechting te gebeuren. Thomas had het gevoel dat hij ging stikken en het leven ging laten. Hoewel er nooit sprake was van levensgevaar is deze ervaring hem blijven achtervolgen. Hij durfde geen vast voedsel meer innemen en het ging van kwaad naar erger. Na EMDR verdwenen de vreemde sensaties in zijn keel en durfde hij het opnieuw aan om enkele boterhammen te eten. De angsten verdwenen snel en Thomas hervatte spoedig zijn oude leven.

EMDR_Belgium_Trauma-verlies-therapie

Plots Verlies van een Dierbare

Agnes (53) verloor haar man na een zwaar gevecht met kanker. Zijn overlijden kwam niet als een verrassing, maar toch bleek de schok erg groot. Vooral omdat er een aantal dingen onuitgesproken bleven tussen haar en haar man. Na EMDR op de pijnlijkste herinneringen rond zijn overlijden, werden er ook nog andere herinneringen aangepakt rond de thema’s “alleen” zijn en verantwoordelijkheid. Beetje bij beetje kon Agnes het overlijden een plaats geven. De angst om alleen te zijn en het schuldgevoel naar haar man toe verdwenen. Een gevoel van sereniteit en rust kwam in de plaats.

EMDR_Belgium_Trauma-slechtnieuws-therapie

Slecht Nieuws

Je kan een traumatische reactie ontwikkelen na het meemaken van een pijnlijke gebeurtenis, maar het is even goed mogelijk dat na het vernemen van vreselijk nieuws helemaal van de kaart geraakt. Ook hier kan EMDR helpen.

Zo werd Merel (32) achtervolgd worden door het nieuws dat ze opgevangen had op de school van haar dochtertje.  Een leerling was levensgevaarlijk gewond geraakt in een verkeersongeval. “Stel dat mijn dochter verongelukt …”, deze gedachte liet Merel niet meer los. Na EMDR kon Merel weer genieten van haar dochtertje, zonder zich voortdurend zorgen te maken en overal gevaar te zien.

Kort samengevat

EMDR kan zowel worden ingeschakeld bij bekende als minder bekende pijnlijke ervaringen. Het maakt niet uit welke ervaring je dooreen heeft geschud. In principe kan elke gebeurtenis een blijvende indruk op je nalaten, als deze niet op de juiste manier werd opgeslagen in je brein.

Gelukkig hoef je niet met deze ervaring blijven zitten.  Goed en veilig uitgevoerde EMDR- sessies onder begeleiding van een erkende EMDR- practitioner kunnen je hierbij helpen.

Klik hier als je een levensecht voorbeeld wil inkijken van een EMDR- sessie!