Aline's libido was 3 jaar geleden helemaal verdwenen.

“18 maanden geleden hebben mijn man en ik een gespecialiseerde therapeut geconsulteerd: een seksuoloog die werkt met koppels. Mijn libido was namelijk 3 jaar geleden totaal verdwenen, sinds de geboorte van ons laatste kind. Het werd snel duidelijk dat ik problemen vanuit het verleden aan het opstapelen was. Een gecompliceerde jeugd met een dominerende vader, een afzijdige moeder, en professionele mislukkingen hadden mijn zelfvertrouwen ondermijnd.

Na meerdere sessie stelde onze therapeut ons voor om bij mij met EMDR te werken. We zijn begonnen met het zoeken naar de oudste moeilijkheden. De bedoeling was om een concrete situatie terug voor de geest te halen in verbinding met mijn moeilijkheden en hierbij te blijven. Hieraan werken nam ons twee sessies in beslag, en daarna begonnen we aan de volgende concrete situatie. Vreemd genoeg, duurde het niet lang voor mijn libido stilletjes aan terugkwam. Ik ben er ondertussen in geslaagd om mijn professionele leven terug in handen te nemen, en wij, als koppel, hebben elkaar teruggevonden. Dit is enkele maanden geleden, en de effecten blijven nu nog steeds voelbaar. Sinds enkele jaren probeerde ik om terug een sport op te nemen, maar dat lukte niet echt. Nu ben ik sinds enkele weken aan het dansen, en ik beleef er veel plezier aan!”

Aline 

Jenn was vervallen in een chronische depressie.

“Ik had nog nooit gehoord van EMDR toen mijn huisdokter er mij over aansprak. Ik was vervallen in een chronische depressie na verschillende pijnlijke gebeurtenissen. Ik werd vlug kwaad, voor domme dingen vaak: ik was eigenlijk woest en teleurgesteld in de wereld rondom mij. Met momenten werd ik fobisch, voelde me verloren met overweldigende emoties die aanvoelden als een kluwen. Het lukte me niet om dit opgelost te krijgen. Toen ik later trouwde kwamen er nog andere angsten bij.

Vanaf het eerste contact met mijn therapeute voelde ik mij begrepen, er was een klik tussen ons. Dankzij de EMDR heb ik verschillende levensgebeurtenissen kunnen plaatsen.

Op de leeftijd van 1 jaar en half hadden we een zwaar auto-ongeval, op de terugweg van het geboorteland van mijn ouders. Toen ben ik mijn moeder kwijtgeraakt. Dat had zich vastgezet in heel mijn lichaam, dat gevoel van verlaten geweest te zijn heeft heel mijn leven verziekt. Ik had geen zelfvertrouwen, en ook anderen vertrouwen was moeilijk (bijvoorbeeld wanneer anderen de telefoon niet opnamen beeldde ik mij het allerergste in). Moeilijk om iemand te worden met zo’n achtergrond. En tot nu toe is dit onderwerp taboe in ons gezin.

Via de EMDR ben ik, in contact met het verlies van mijn moeder, ertoe gekomen om te verstaan dat het niet was omdat ze gestorven was, dat ze me verlaten had. Alsof mijn hersenen plots verstonden dat ze zelf ook geen keus had gehad. En daarbij verdween mijn gevoel van achtergelaten te zijn helemaal.

Na de sessies was ik echt moe, soms kroop ik gewoon even in bed, en zag beelden van vroeger als heel levendig voor mijn ogen. Eénmaal dat moeilijk moment doorgewerkt begonnen we aan het volgende, enzoverder. In mijn kindertijd heb ik van alles meegemaakt waaronder seksueel misbruik, waarover ik nog nooit verteld had. Ook dat heb ik kunnen verwerken en achter mij kunnen laten, iets wat zelfs mijn familieleden niet konden voor mij.

Dankzij het werk met EMDR heb ik zo meerdere momenten uit mijn leven kunnen verwerken, terug orde kunnen krijgen in mijn gedachten en foute beoordelingen die als oude demonen de kop opstaken en die alles vernietigden wat ik probeerde op te bouwen.

Mijn geschiedenis is natuurlijk complexer dan deze kleine samenvatting.

Ik hoop dat eenieder die dit leest een onverwacht antwoord kan vinden voor zichzelf bij een therapeut die met EMDR werkt.

Jenn

Nadia was bang om te bevallen.

“Als gevolg van seksuele problemen, besliste ik in december 2013 een seksuologe te raadplegen. Dankzij onze ontmoetingen begreep mijn therapeute dat mijn seksuele probleem verbonden was aan een angst, een grote stress die ik meemaakte tijdens een bevalling. Als adolescente had ik op school een video gezien over bevallingen, en ik was zozeer geschokt dat ik was flauwgevallen. Vanaf toen was het zien van gelijkaardige beelden op televisie, of zelfs vrienden die vertelden over een bevalling voldoende om bij mij een intense angst op te roepen en ik ben zelfs weer eens flauw gevallen.

Ik droomde ervan om zelf kinderen te krijgen, meerdere zelfs, maar het idee van te moeten bevallen leek me onoverkomelijk op dat ogenblik. Mijn therapeute stelde voor om iets te doen waar ik nog nooit van gehoord had: EMDR. Ik was sceptisch maar dacht: waarom niet proberen? Ze nam de tijd om me voor te bereiden en om alles goed uit te leggen. Tot de dag dat we er echt aan werkten, en dat was magisch! Ik had nooit durven dromen dat EMDR zo krachtig zou zijn voor mij. Mijn therapeute heeft me goed geïnformeerd en mij psychologisch goed voorbereid, ik heb me voor 100% ingezet om uiteindelijk een totale verbetering te kennen. In het begin van de sessies stelde ze me enkele vragen om een duidelijke gebeurtenis terug op te roepen. Ze heeft zich voor mij gezet en gevraagd om mijn ogen te sluiten. Ze begon toen, zoals afgesproken, op mijn knieën te tikken. Ze vroeg me om terug te denken aan de gebeurtenis. Beetje bij beetje verscheen heel de scène terug voor mijn ogen en dat beangstigde me wel, maar al vlug verdween die angst. Ik heb haar gevolgd, we hadden dit goed voorbereid. Ik wist dat het moeilijk kon worden, dat ik dat niet leuk zou vinden maar ik vertrouwde haar, ik heb haar gevolgd. Ik wist ook niet waar ze me naar toe wilde brengen, niet wat ik kon verwachten. Wanneer het te zwaar werd, opende ik gewoon mijn ogen, ze vroeg wat er gebeurde en terwijl ik er iets over zei werd ik weer een beetje rustiger.

Uiteindelijk heb ik zelf het gevoel gehad in die sessies om een bevalling mee gemaakt te hebben, en nu voel ik me ook klaar om het zelf in het echt mee te maken. De behandeling was niet altijd gemakkelijk, soms zelfs pijnlijk, maar nu zou ik opnieuw niet twijfelen want deze angst is nu voorgoed voorbij.”

Nadia

Rik was slachtoffer van verkeersagressie en woninginbraak.

Na een agressie in mijn auto waarbij ze mijn zak gestolen hebben, gevolgd een maand later door een inbraak bij mij thuis, bleef er niet veel meer van mij over: ik vertoonde tekens van traumatisatie en ik voelde me nergens meer veilig. Ik had via vrienden gehoord over EMDR, en ben zo op zoek gegaan naar een EMDR practitioner.

Na enkele sessies vond ik reeds terug een beetje rust, een normaal leven, en werd ik terug gewoon waakzaam, nodig om in een grootstad te leven.

Achttien maanden later werd het door levensomstandigheden plots overduidelijk dat ik mijn gedragingen in mijn amoureuze leven van dichterbij moest bekijken. Ik werd er mij van bewust dat ik een muur had opgebouwd rondom mij om mij te beschermen, en dat maakte het mij letterlijk onmogelijk om een intieme relatie aan te gaan met een man die ik echt graag zie. Ik heb terug contact opgenomen met mijn therapeute en we hebben samen een duidelijker zicht gekregen op de vroegere complexe oorsprong van deze moeilijkheden. Mijn kindertijd was nogal verwarrend en hierdoor ontstonden meerdere moeilijkheden voor mij. We hebben stukje voor stukje de moeilijke momenten van vroeger behandeld met EMDR, wat niet alleen opluchting bracht maar wat maakte dat ik met een andere bril begon te kijken naar wat er in mijn huidig leven, aan het gebeuren was. Dit maakte veel nieuwe ervaringen mogelijk. Dit voelde heel bevrijdend en geeft me nog steeds veel hoop op een andere toekomst.

Het vertrouwen dat ik voelde bij de therapeute om mij bij te staan was voor mij ontzettend belangrijk. Ik heb veel kunnen delen wat ik nog nooit aan anderen heb getoond en ik heb het steeds als erg veilig ervaren.

R.R.