LIG JE AL JARENLANG IN DE KNOEI MET JEZELF?

Heb Je De Indruk Dat Bepaalde Ervaringen
Als Kind Je Getekend Hebben?

“Ik heb lange tijd geen relatie durven aangaan. Ik wilde wel, maar ik kon het niet. Na EMDR had ik door welke impact mijn alcoholverslaafde vader nog steeds had op mijn leven.” Delphine, 41 jaar, Zottegem

“Ik heb verschillende mannen heel graag gezien, heb met sommigen ook een periode samengeleefd. Vaak denk ik dat ik niet goed in elkaar zit, dat er iets mis is met mij. Maar door EMDR therapie hebben we langer stilgestaan bij wat ik thuis heb meegemaakt. Mijn vader dronk regelmatig, en was daarbij erg gewelddadig. Ik heb gezien hoe hij verschillende keren mijn moeder fysiek mishandelde. Ik heb nooit beseft dat dit zo’n impact kon hebben op mijn leven. Maar door op al die gebeurtenissen EMDR toe te passen, kwam er een grote rust over mij. Ik ontmoet nu iemand regelmatig, ik weet niet hoe het zal verlopen, maar ik heb me nog nooit zo veilig gevoeld als nu. ”

Delphine kwam in therapie naar aanleiding van haar moeilijkheid om een intieme relatie aan te gaan en te behouden. Ze had al veel andere therapieën achter de rug, en ze al wel wat zicht op de moeilijke momenten in haar leven, en dan vooral als kind. Maar het was pas als die momenten elk apart hebben verwerkt met de EMDR methodiek, dat ze een echte verandering voelde. Ze wist dat ze als kind niet verantwoordelijk was voor al die moeilijkheden met haar vader, maar nu pas voelde ze dat ook. “Ik ben dan toch iets waard!” zei ze op een bepaald ogenblik in de therapie.

Er is meer en meer eensgezindheid, ook door het huidige hersenonderzoek, dat ervaringen uit de kindertijd een impact hebben op onze manier van in het leven staan. Er is de ACE studie, die aantoont dat traumatische ervaringen in de kindertijd, een hoge impact hebben op onze mentale gezondheid, maar tevens op onze fysieke gezondheid en ook sociale kansen later als we opgroeien. Gelukkig zijn we plastische wezens, en merken we dat we met een langere therapie waar EMDR een deel van uitmaakt, ook dat soort traumatisch ervaringen hun lading kunnen verliezen waardoor je als persoon minder en minder bepaald wordt door het verleden, maar open en met een veilig gevoel in het huidige leven kan staan. Angsten, fobieën, vermijdingen, verlies van zelfvertrouwen en nog meer zijn symptomen die kunnen overwonnen worden.

Moeilijk ervaringen uit de kindertijd hoeven op zich niet zo dramatisch te zijn van buiten af gezien, om toch door de persoon als onoverkomelijk beleefd te worden, waardoor je alle soorten verdedigingsmechanismes op bouwt om te kunnen overleven, zoals vermijding, er niet meer aan denken, je sterk houden, doen alsof het nooit gebeurd is, de fout altijd bij de ander leggen enzoverder. Een langdurige therapie, waar EMDR een belangrijke plaats heeft, kan zorgen voor een grotere kwaliteitsbeleving in het leven. Hiervoor zoek je best een ervaren en bekwame EMDR practitioner.

Voorbeelden van overweldigende ervaringen

EMDR_Belgium_Psychose

Dissociatieve stoornissen

Karen (31) is advocate, en wordt gezien als geslaagd door de buitenwereld. Toch merkt ze vreemde zaken op die ze eigenlijk aan niemand durft te vertellen. Soms staat ze met haar fiets aan haar huis en merkt ze dat ze hard gefietst heeft, ze is zelfs nat van de regen, maar heeft geen idee waar ze was gedurende die fietstocht. Andere dagen is er chaos in haar huis, en ze herinnert zich niet dat ze iets met al die voorwerpen gedaan heeft, alsof er iemand anders is langsgekomen. Maar dat kan niet. Na vele inleidende gesprekken, en het winnen van vertrouwen in de therapie, kwam er het vreemde besef dat andere delen in haar, oude – soms ongekend, soms ergens wel vertrouwde – kindbelevingen de bovenhand konden nemen. Na een lang werk slaagde ze erin om het seksueel misbruik, de machtsspelletjes van haar familieleden, te verwerken, en dit achter haar te laten. Niet dat het niet gebeurd was, maar eerder als een schuif die nu definitief dicht kan blijven.

EMDR_Belgium_meer-dan-trauma_depressie

Chronische depressie

Koen (45) kwam in therapie, na een leven van depressie naar depressie, die vooral in de winterperiode de kop op stak. Hij had al lang aanvaard dat antidepressiva een deel van zijn leven uitmaakten. Thuis was alles goed verlopen, ook de schooltijd leek wel ok, en ja de eerste liefdesrelatie was niet zo constructief afgebroken, maar hij verstond toch niet waarom het weinige licht, de koude van de wintertijd zo’n impact op hem had. De therapie op zich bracht stilletje aan wel verbetering, maar aangezien er niet echt trauma was, werd er niet onmiddellijk aan EMDR gedacht. Tot er toch bepaalde patronen begonnen terug te komen, zoals de neiging van Koen om voortdurend conflicten te vermijden, en vooral om voor anderen te zorgen. En vooral naar andere mannen had hij de neiging om zichzelf als mindere in te schatten. Door deze mechanismen beter in kaart te krijgen, en rond gebeurtenissen te werken die banaal lijken zoals conflicten op school tussen schoolvriendjes, en de plaats in de familie waar hij overbeschermd lijkt, heeft hij enkele maanden geleden zijn medicatie kunnen stoppen. Terwijl de winter nu achter de rug is, is er geen depressief herval is geweest.

EMDR_Belgium_Chronische-depressie

Je zult wel denken dat ik gek ben

Katrien is ooit wel in psychiatrie geweest, nu woont ze in een gemeenschap en slaagt er nipt in om zich recht te houden. Ze is rond de veertig en vindt wel werk, maar ze heeft wel last om het vast te houden. Ook een relatie aangaan is moeilijk. Ze komt in therapie omdat haar dokter het haar gevraagd heeft. Het vertrouwen groeit maar traag, en vaak zegt ze aan haar therapeut dat ze denkt dat ze gek aan het worden is. Ze lijkt effectief wel chaotisch, maar ze is actief in de christelijke hulpverlening, en betekent een steun voor vele mensen. Met stukjes en brokjes komen de verhalen, en pas na meerdere maanden durft ze te vertellen over wat ze zoal meegemaakt heeft: vaak geslagen en vernederd door haar ex-man, seksueel overschrijdend bekeken door haar vader in de pubertijd, geboren na een pas gestorven broer en het gevoel dat ze niet echt heeft mogen bestaan. Het zijn maar enkele ervaringen in een lange reeks. EMDR brengt beterschap, in een lang therapeutisch proces.

EMDR_Belgium_meer-dan-trauma_psychose

Psychose

Frank kent vele psychiatrische ziekenhuizen, collocatie, gedwongen medicatie, politie-interventies, hij heeft het allemaal meegemaakt. Stemmen horen, wanen, alcohol drinken en marihuana gebruiken. Nu hij 45 is, heeft hij na een betere periode terug meerdere jaren in psychiatrie doorgebracht, en hij is nu wel overtuigd dat de medicatie nodig is. Onlangs is hij gestart met acupunctuur en de stemmen beginnen stilletjes aan te verdwijnen, maar het gevoel van achtervolgd te worden is nog steeds heel hevig als hij kiest voor een EMDR therapeut. Een jaar later is zijn paranoia verdwenen, de wanen behoren tot het verleden en als ze nog even de kop opsteken, verdwijnen ze even snel. “Het is alsof ik herleef”, zegt Frank.

Kort samengevat

EMDR kan ook worden ingeschakeld bij mensen die complexere problematieken hebben. Het lijstje van mogelijk situaties waar EMDR kan helpen is lang. Daar waar er vroeger enkel aan EMDR gedacht werd in geval van trauma, is dit terrein veel breder geworden. Om ook maar enkele op te noemen die veel hoop geven: negatieve belevingen in geval van zware ziektes, bij beleving van extreme of fantoompijnen, hechtingsstoornissen, verslavingen, epilepsie, dissociatieve stoornissen, chronische depressie, psychose. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat EMDR alles kan behandelen, maar een verlichting is vaak al veel waard. Door de kracht om vanuit de lichaamsbeleving te vertrekken, zijn de mogelijkheden veel breder dan eerst gedacht.

Goed en veilig uitgevoerde EMDR- sessies onder begeleiding van een erkende EMDR- practitioner kunnen je heel waarschijnlijk helpen.

Klik hier als je een levensecht voorbeeld wil inkijken van een EMDR- sessie!