Soms gebeuren er erge dingen waar je voortdurend aan denkt. Bijvoorbeeld omdat iemand je pestte of pijn deed of omdat je een ongeluk meemaakte. Je piekert erover en je krijgt er nare dromen van. Het kan ook zijn dat je niet meer naar school durft of bang bent om alleen te zijn. Of je wordt net heel boos en verdrietig. Je probeerde er over te praten met je mama, papa of met je beste vrienden. Misschien wel met je juf of meester op school… maar je merkte dat het in je hoofd of in je buik blijft zitten. Je hebt het gevoel dat het rotte gevoel niet meer weg gaat, maar dat is gelukkig NIET waar!
EMDR-therapie kan je hierbij helpen.

Wat is EMDR?

EMDR staat voor ‘’Eye Movement Desensitisation and Reprocessing’: Dat zijn heel moeilijke woorden die willen zeggen dat, door het met je ogen volgen van een vingerbeweging of door te trommelen met je handen, je rotte gevoelens zullen verdwijnen als je terugdenkt aan de nare ervaringen die je meemaakte. Je gaat nooit vergeten wat er gebeurd is, maar de knoop in je buik of in je hoofd is er niet meer als je er aan terugdenkt.

Je gaat samen met de therapeut aan de slag in 5 belangrijke stappen:

Je gaat hiervoor naar een therapeut. Een therapeut is een mevrouw of meneer die praat en speelt met kinderen en jongeren die iets naars meemaakten en zich zorgen maken.

1 Eerst zal een therapeut jou en jouw ouders vragen om te vertellen wat er gebeurd is en waar je precies last van hebt. De volgende keer dat je komt, blijft één of beide ouders bij jou in de therapieruimte of wacht op jou in de wachtruimte. Dat spreken jullie samen af.

2 De therapeut zal je vragen om het moeilijkste stukje uit de nare gebeurtenis te vertellen of met potlood en stiften te tekenen op papier. Jij houdt dan het moeilijkste stukje uit de nare gebeurtenis vast in je hoofd. De therapeut zal je vragen wat je nu voelt en denkt en hoe moeilijk dat voor je is.

3 Je blijft hier aan denken terwijl jij de vingers van de therapeut volgt. Het kan ook zijn dat de therapeut zachte tikjes geeft op je knieën of dat jullie samen trommelen.

4 Je neemt heel even pauze door diep in en langzaam weer helemaal uit te blazen. De therapeut zal je vragen ‘wat gebeurt er nu?’ of ‘wat merk je nog?’. Misschien herinner je je dan andere beelden van wat er gebeurde of merk je dat je vanalles voelt in je buik of hoofd. Of misschien gebeurt er ook wel niets. Dit vertel je allemaal aan de therapeut. Je mag ook tekenen wat je merkt dat er in je hoofd opkomt, dan hoef je het niet te vertellen. Je kan hier geen fouten maken.

5 Jullie herhalen de stappen net zo lang tot je je weer oké voelt als je terugdenkt aan de nare gebeurtenis.
Dan zijn jullie klaar! Het kan zijn dat je maar 2 of 3 keer naar de therapeut gaat of net een langere tijd. Hoe snel EMDR helpt, hangt af of je veel nare gebeurtenissen meemaakte of het maar één keer gebeurde. Gelukkig helpt EMDR altijd!

Filmpjes

Kijk zeker ook eens naar onderstaande filmpjes die je uitleggen hoe EMDR-therapie werkt of waar kinderen en jongeren vertellen wat het hen deed of hoe het hen geholpen heeft.

Werking EMDR
bij een 8-12 jarige

Werking EMDR
bij een 12-18 jarige