EMDR BIJ KINDEREN & JONGEREN

INFO VOOR KINDEREN

Soms gebeuren er erge dingen waar je voortdurend aan denkt. Bijvoorbeeld omdat iemand je pest of pijn deed of omdat je een ongeluk meemaakte. Je piekert erover en je krijgt er nare dromen van. Het kan ook zijn dat je niet meer naar school durft of bang bent om alleen te zijn. Of je wordt net heel boos en verdrietig.

Je probeerde er over te praten met je mama, papa of met je beste vrienden. Misschien wel met je juf of meester op school… maar je merkte dat het in je hoofd of in je buik blijft zitten.

Je hebt het gevoel dat het rotte gevoel niet meer weg gaat, maar dat is gelukkig NIET waar! EMDR therapie kan je hierbij helpen.

Wat is dit

EMDR staat voor ‘eye movement desensitisation reprocessing’: Dat zijn heel moeilijke woorden die wil zeggen dat, door het met je ogen volgen van een vingerbeweging of door te trommelen met je handen, je negatieve gevoelens zullen verdwijnen als je terugdenkt aan de nare ervaringen die je meemaakte. Je gaat nooit vergeten wat er gebeurd is, maar de knoop in je buik of in je hoofd is er niet meer als je er aan terugdenkt.

Hoe werkt dit?

Je gaat hiervoor naar een therapeut. Een therapeut is een mevrouw of meneer die praat en speelt met kinderen en jongeren die iets naars mee maakten en zich zorgen maken.

Eerst zal een therapeut jou en eventueel jouw ouders vragen om te vertellen wat er gebeurd is en waar je precies last van hebt.

Dan ga je samen met de therapeut aan de slag in 5 belangrijke stappen:

Stap 1: De therapeut zal je vragen om het moeilijkste stukje uit de nare gebeurtenis te vertellen of met potlood en stiften te tekenen op papier.

Stap 2: Jij houdt dan het moeilijkste stukje uit de nare gebeurtenis vast in je hoofd. De therapeut zal je vragen wat je nu voelt en denkt. En hoe moeilijk dat voor je is.

Stap 3: Je blijft hier aan denken terwijl jij de vingers van de therapeut volgt. Het kan ook zijn dat de therapeut zachte tikjes geeft op je knieën of dat jullie samen trommelen.

Stap 4: Je neemt heel even pauze door diep in en langzaam weer helemaal uit te blazen. De therapeut zal je vragen ‘wat gebeurt er nu?’ of nog ‘wat merk je?’. Misschien herinner je dan andere beelden van wat er gebeurde of merk je dat je vanalles voelt in je buik of hoofd. Of misschien gebeurt er ook wel niets. Dit vertel je allemaal aan de therapeut. Je kan hier geen fouten in maken.

Stap 5: Jullie herhalen stapjes 3 en 4 net zo lang tot je je weer helemaal fijn voelt als je terugdenkt aan de nare gebeurtenis.

Dan zijn jullie klaar! Het kan zijn dat je maar 2 of 3 keer naar de therapeut gaat of net een langere tijd. Hoe snel EMDR helpt, hangt af of je veel nare gebeurtenissen mee maakte of het maar één keer gebeurde. Gelukkig helpt EMDR altijd!

Kijk zeker ook eens naar het filmpje van de kinderen en jongeren die EMDR hebben gevolgd: zij kunnen je heel goed vertellen wat het met hen deed of hoe het hen geholpen heeft!

Werking EMDR bij jongeren

Werking EMDR
bij een 8-12 jarige

Werking EMDR
bij een 12-18 jarige

Getuigenissen van kinderen/jongeren: